Historikk – Vestbygda Blanda Kor

Korets historieVestbygda Blanda Kor har i dag litt over 40 sangglade medlemmer - godt voksne damer og menn, men med aldersgrense fra 17 år som gjerne ønsker seg både yngre medlemmer og flere menn.

Koret ble startet i 1989 av Karin Olsen som ivret med å starte et kor i Onsøy-bygda, Fredrikstad. Hun fikk med seg Roy Johannessen til å være dirigent og de startet med øvelser på gamle Engelsviken skole, men fikk senere bruke musikkrommet på Gaustad ungdomsskole som siden har vært øvingslokale for koret. Knut Hermod Hansen ble etter hvert også noe med som pianist, men koret ønsker og har for det meste sunget sanger a cappella. Koret er svært allsidig og har repertoar i de fleste sjangere fra nasjonale sanger, salmer, viser til drikkeviser og nyere låter.

Etter 5 år hadde koret en jubileumstur til Finland hvor de sang i en gammel underjordisk steinkirke en lokal versjon av ”Våren” av Vivaldi til stor applaus selv om korets dirigent ikke kunne være med på turen.

Når 10-års jubileum sto for tur var Skottland neste valg. Koret sang i Edinburg som ble en veldig fin opplevelse med mange gode minner.

Da det hadde gått 15 år og tur ble planlagt var det Budapest som lokket og – etter prøvesynging på cd og søknad – gikk Vestbygda Blanda Kor gjennom nåløyet og fikk lov å synge i Mathias kirken som var en kjempeflott opplevelse. Koret sang 15 a cappella sanger i ett strekk. En uforglemmelig tur for de som var med.

Konserter i Tallinn ble det etter 20 år i 2009 med korsang i gatene og i kirke med barnehjem.

Et annet stort prosjekt i dette jubileumsåret 2009– foruten egen jubileumskonsert i Onsøy kirke med Erik-Andrè Hvidsten og Carl-Andreas Næss- var å gjennomføre en jubileumsforestilling. Det ble gjort en lørdag i mai i de gamle fiskelokalene til Bjelland-fabrikken på Engelsviken brygge. Her ble det laget ”en bar” i maritimt miljø hvor koret sang diverse sanger med preg av historien fra distriktet opp gjennom tidene. Disse ble knyttet sammen med morsomme historier som Pål Nielsen og Atle Jensen bidro med sammen med sine sanger. Lokale aktører var også engasjert og noen fra Fredrikstad-guttane med sitt band gjorde forestillingen til en stor suksess med fullt hus.

Koret har også vært på flere turer blant annet til Aalborg, sangerstevne i Trondheim, Kristiansand og Skien eller Shanty -festival i Langesund.

Adventskonsert i Onsøy kirke har også etter hvert blitt en god tradisjon.

Ellers har koret arrangert allsang-kvelder på Driveren, Taube-konsert på Engelsviken brygge, deltatt på Bygdedagen på Elingaard og i 17.mai-feiringer, på basarer til skolekorps og bedehus eller på sykehus og aldershjem.

Koret har hatt flere samarbeidspartnere med flere opptredner som bl.a. Lars Klevstrand og Ketil Skaslien, på Desembernatt med Morten og Renate Larsen. Sangpedagog Vigdis Djupang har hatt noen seminarer med Vestbygda Blanda Kor - noe som resulterte i at vi fikk synge på Cantares julekonsert i Glemmen kirke julen 2008.

Det har ikke vært mangel på innsats eller oppfinnsomhet for å drive koret gjennom tidene. Her har det vært arrangert basarer, auksjoner, vaskejobber og varetellingsjobber med god oppslutning og gode resultater som har holdt koret i gang økonomisk.

Det er også mange komiteer foruten styret – så alle er med å bidrar på sin måte og deler på jobben til felles nytte og glede.

Koret har hatt flere dirigenter i årenes løp som har utviklet koret i stadig positiv retning som følger:

  • Roy Johannessen: 1989-1994 (sommer)
  • Hilde Davidsen: 1994
  • Svenn Poppe: 1995-1996 (sommer)
  • Runar Brunslid: 1996-2002 (sommer)
  • Toril Skaug Gaasland: 2002-2007 (sommer)
  • Julius Harildstad: 2007-2009 (sommer)
  • Andrew Boyle: 2009 - 2019 (jul)
  • Dyveke Kuløy: 2020

og til dagens dirigent Svenn Poppe Jr.

Del denne siden